A 13 fő erény


Nemrég olvastam egy könyvet, amiben szó volt az erényekről és a hozzájuk tartozó receptekről, egyfajta önserkentő és önszuggeszció.

Elmondom nektek is, mert szerintem nagyon fontos lenne, hogy ezek szerint éljünk, és ha mindenki így tenne, mennyivel jobb lenne a világ.

Íme:

1.  MÉRTÉKLETESSÉG
Ne egyél a tunyulásig, ne igyál a részegségig. Mindig tudd hol hogy hol van a határ.
2. CSÖND
Csak úgy szólj, ha a magad vagy a mások javát szolgálod: kerüld a felületes beszélgetést. Mennyire jó. Nem lenne felesleges pletykálkodás, a sok semmit mondó beszélgetés, aminek sem eleje sem vége nincs. 
3. REND
Legyen meg minden holmid helye; legyen meg minden tevékenységed ideje. És nem biztos, hogy az élére állított ingek és az utolsó könyv is a helyén van. Értelmezésem szerint legyen rend és tudd mindennek a helyét, hogy hol van. Persze tudom mindenkinek más a rend, de erről majd máskor.

Határozd el, mit kell megtenned; hiánytalanul tedd meg, amit elhatároztál. Ez nagyon fontos dolog. Minden tekintetben, de főleg a cselekedetekben, tettekben. Ha akarunk valamit akkor azt határozottan akarjuk és ne adjuk fel félúton, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy nem is olyan könnyű mint gondoltuk.

5.  TAKARÉKOSSÁG
Csak úgy költekezz, ha a mások vagy a magad javát szolgálod; ne pocsékolj.  A fölösleges pénzszórás, unatkozásból való shoppingolás és a rengeteg felesleges cucc megvétele, amit egyszer használ az ember az szinte haszontalan.

6. SZORGALOM             

Ne veszíts időt; hasznos dolgon munkálkodj mindig; mellőzz minden fölösleges tevékenységet. Az idő rohan, a te döntésed, hogyan éled az életed, hogy haszontalan dolgot teszel vagy próbálod az időd minden percét hasznosan tölteni. EZ nem azt jelenti hogy állandóan dolgozz, de ha pihensz akkor pihenj, de csak két hasznos tevékenység között.

7. ŐSZINTESÉG             
Bántó módon senkit félre ne vezess; jámboran s méltányosan gondolkodj, s ha szólsz, ekképpen szóljál.  Sajnos ez az ami a legjobban hiányzik az mostani életből. Fura de nagyon sokszor nem vagyunk őszinték a másikhoz, emiatt belső feszültségek vannak, és egy idő után azt sem tudod hogy kinek mit mondtál. Ha őszinte vagy, nincs ilyen problémád, nincs feszültség, nem kell azon gondolkoznod kinek mit mondtál.
8. IGAZSÁG 
Senkit igaztalanul meg ne sérts; iránta való kötelességed el ne mulaszd. Ez a másik nagy hátrány a mai világban, régen elég volt az adott szó, hogy az ember megtegyen valamit és nem hazudott, vagy tagadta le a kötelességét, ma hiába van szerződés, hiába van jog senki nem foglalkozik az igazsággal, csak a saját érdekével kapzsiságával.
9. MÉRSÉKLET              
Kerüld a végleteket; de légy türelmes a legvégső határig azok iránt, akik megsértenek. Igen ez is jó nehéz feladat, de minden tekintetben. Akár az étkezést nézzük, de nézhetnék bármit. 
10. TISZTASÁG                
Ne tűrd sem tested, sem ruhád, sem környezeted tisztátalanságát. Szerencsére ezt az emberek nagy többsége be is tartja, sajnos vannak kivételek, akár vezető pozícióban is, de ez a szám elenyésző.
11. NYUGALOM              
Állj ellent az apró bosszúságnak; a hétköznapi és elkerülhetetlen hibák ne zavarjanak.  Tévedtem, ez a legnehezebb. Annyi bosszúság ér bennünket, akár közlekedésben, akár munkahelyen, de sajna az emberek többséges annyira feszült, hogy otthon sem tudja megtartani a nyugalmát. Persze lehet ebben a másik fél is picit hibás, hiszen annyira nem figyelünk másokra.
12. MAKULÁTLANSÁG  
Ritkán élj a kéjjel: céljának egészségedet vagy a nemzést tekintsd; csömörig, erőd fogytáig, mások vagy a magad békéjének, jó hírének rovására ne űzd.  Ehhez szerintem nem is kell kommentár még a csapból is ez folyik.
13. ALÁZAT                     
Kövesd Jézust és Szókratészt. Én nem feltétlen a vallásra gondolok, de nyílván sok jó példát mutat nekünk, de az a helyzet, hogy aki nem vallásos az is tud alázatos lenni a másikkal, ha kell de legfőképpen az élettel.

Nem könnyű ezeket az elveket betartani, de gondoljunk bele mennyivel jobb lenne a világ ha mindenki legalább megpróbálná megtartani ezeket. 

Ha te is egyetértesz vele, kérlek oszd meg minél több barátoddal ismerősöddel. Éljünk minél többen ezen elvek szerint.


Én így teszek.