Az élet Három Szintje

A minap kezembe került egy tavalyi előadás jegyzetanyaga. Olvasgatás közben megakadt a szemem három címsoron, az élet három szintjén
Már nem emlékszem, hogy mikor leírtam milyen hatással voltak rám, de most hogy újból átlapoztam, nagyon elgondolkoztam rajta, hogy az akkori szintemhez képest hol állok, mennyit változtam.
De ahhoz hogy megértsétek, leírom, hogy miről beszélt ott az előadó.

Az élet három szintje:

1.szint: Túlélni

E szinten élő embereknek ilyen gondolatok járnak a fejükben: 
Csak éljem túl a mai napot. Hogyan tudnék ahhoz ingyen hozzájutni? Hogyan fogom a csekket befizetni? Mikor lesz már este, hogy végre a meccset nézhessem. Mennem kell mert kezdődik a kedvenc sorozatom, és nem maradhat ki egy rész sem. 

Ők azok, akik a szerencsében bíznak és ezért rendszeresen pl. lottóznak, vagy sorsjegyeznek. Rengeteg hitelük van és csak nyögik a részleteket. Hullámzó indulatok jellemzi őket.

Így vállnak ők a modern rabszolgákká. Olyan életet élnek, amiből hiányzik a bőség és a szabadság, akik örökös félelemben élnek.

2.szint: Élni

Az emberek azon csoportja, akik rendelkeznek önbizalommal, optimizmussal. Törekszenek a jobb életre, már nem a sorozat a fontos, de ugyanakkor még megvan a kényelem. Egy látszólagos egyensúlyban vannak, akiket a hétfő ugyanúgy megvisel mint a „túlélők” csoportját.

Ugyanakkor észreveszik a pillanatot, de elfojtott igényeik vannak, és gyakran jellemző rájuk a spiritualitás is.

Ők azok, akik már nem csak túlélni akarnak, hanem kicsit messzebbre látnak , de még mindig megvannak az előző szint szokásai, beidegződései és a munkahely.

3.szint: Hozzátenni

Azok az emberek tartoznak ebbe a csoportba, akiknek van jövőképük, céljuk az életben. Sikerfilozófiával rendelkeznek. Jellemző rájuk az optimizmus, a kudarcot nem vereségnek, hanem egy lehetőségnek fogják fel. Bíznak az emberekben. 
Jellemzőek rájuk a nyer-nyer játszmák, így nem elégszenek meg azzal, hogy pl. beléptessenek a hálózatukba, hanem az a céljuk, hogy aki csatlakozott a csapatukhoz az is sikeres legyen.

Megélik a MOST-ot, eredményeik vannak, egészségben és bőségben élnek, és jellemző rájuk az empátia.

Ők azok, akik már anyagilag függetlenek, akik nem feladatokban, hanem eredményekben gondolkodnak, türelmesek. Jellemző rájuk a tegyük jobbá hozzáállás, és gyakran szenvedélyesek. Ők igazi vezetők, akiket követnek az emberek.


Érdekes ezeket újra olvasni, és most már kicsit más szemmel nézve kicsit másképp is értelmezem az egyes szinteket. Azt is látom, hogy akkori önmagamhoz képest jelentősen megváltozott az egyes dolgokhoz a hozzáállásom.

Bár nagyon sokat kell még tanulnom, de tudom, hogy jó úton járok és egyre közelebb vagyok ahhoz, hogy teljes mértékben a „hozzátenni” tudó emberek csoportjába tartozzak, és hogy Gandhi mondása szerint tudjak élni.

„Találd meg magad mások szolgálatában” Gandhi

Te melyik csoportba sorolnád magad? De nem is az a kérdés, hogy melyikbe tartozol, hanem, sokkal inkább az, hogy hová tartasz, hogy akarsz-e  előrébb/ feljebb jutni ezeken a szinteken?

Ha igen, de nem tudod, hogy hogyan,  TÖLTSD KI a KÉRDŐÍVünket és mi mutatunk egy lehetőséget, és ha tetszik gyere velünk te is, erre a csodálatos utazásra, az anyagi függetlenség felé vezető úton.

/Az előadást Dr. Berke Szilárd tartotta/